Jablká patria snáď medzi najobľúbenejšie ovocie, ktoré sa na Slovensku konzumuje celoročne. Je to aj vďaka tomu, že pri správnom skladovaní nám jablká vydržia celú zimu až do jari. Pulty supermarketov sú celoročne plné jabĺk rôznych farieb, chutí a veľkostí. Známe porekadlo hovorí, že ten, kto zje aspoň jedno jablko denne, nebude musieť navštevovať lekára. Jablká totiž obsahujú množstvo vitamínov, dôležitých pre naše zdravie a tým sa starajú aj o dobrú imunitu.

Kde kúpiť jablká za akčné ceny

Nie každý  má možnosť dopestovať si vlastnú úrodu jabĺk. Ak chcete ušetriť a zistiť aktuálne akčné ceny v obchodoch, prelistujte si stránku Kaufino.com, kde nájdete prehľadne zobrazené letáky obľúbených predajcov na jednom mieste. Porovnajte si ceny v obchodoch a prelistujte si napríklad aktuálny Metro leták online. Otvorte si Metro leták na nájdete tam pestrú ponuku ovocia a zeleniny, na ktorú sa vzťahujú Metro zľavy. V letáku Metro – maloobchod je aj ponuka čerstvého a chutného ovocia, napríklad aj sezónne odrody jablk, a to v Metro akcii, ktorú nájdete na Kaufino.

Odrody jabĺk na Slovensku

Na Slovensku sa kedysi pestovalo viac ako 300 odrôd jabloní. Všetky “naše” jablká a ich miestne, krajové a regionálne odrody kedysi pôvodne patrili k druhu jabloň domáca. Jesenné a ďalšie neskoré (zimné) odrody jabĺk sú vhodné na dlhodobejšie uskladnenie aj v domácich chladnejších (napríklad pivničných) priestoroch.    

Najlepšie odrody jabĺk 

  • GoldStar – tieto jabĺčka majú jemné zelené sfarbenie s ružovým nádychom. Ich konzistencia je krehká, sú svieže, príjemne sladkaskej chuti. Sú vhodné na uskladnenie do apríla až mája.
  • Pinova – veľmi chutná odroda jabĺk s jemným červeným sfarbením. Je menej náchylná na hubové ochorenia, napriek tomu je vhodné jabloň ošetriť pomocou fungicídov.
  • Topaz – táto odroda jabĺk poteší bohatou úrodou a maximálnou rezistenciou voči chorobám. Chutí osviežujúco, s jemným korenistým nádychom. Pri veľkej úrode sa zbierajú plody priebežne, no plánovaný zber je začiatkom októbra.
  • Gala – nadpriemerne úrodná odroda jabĺk, ktorá je málo náchylná na choroby. Dozrieva v druhej polovici septembra a dá sa skladovať až do januára. Jablká majú červenú farbu šupky so žltým mramorovaním. 
  • Šampión – patrí medzi najlepšie odrody jabĺk a jeho plody červenej farby sú veľké, s  chutnou a šťavnatou dužinou. Tieto chrumkavé šampióny medzi jabkami sa dajú skladovať až do februára.
  • Bohemia Gold – už z názvu vyplýva, že ide o pôvodom českú odrodu jabloní. Plody sú veľké, zelenožlté a sladké. Dozrievajú už v polovici septembra a vydržia až do marca. Tieto jablone sa dajú pestovať vo všetkých oblastiach a sú odolné voči škodcom.

Jablká – odrody – spracovanie

Keď sa spomenie slovo ovocie, takmer každého napadne na prvom mieste jablko. Jablone sa na Slovensku pestujú v letných, jesenných až zimných odrodách. Letné druhy jabloní dozrievajú počas júla až začiatkom augusta. Na pestovanie jesennej odrody jablk sú vhodné najmä nižšie a stredné polohy, kde sa plody pekne vyfarbia a ideálne dozrejú.
Tieto jesenné odrody jabĺk potom dozrievajú od konca augusta až do začiatku októbra. Ich využitie je veľmi všestranné. Dajú sa jednoducho uskladniť, robí sa z nich mušt, tepelne sa spracovávajú vo forme kompótov, marmelád, detských výživ a pod. Ideálne sú aj na sušenie ako zdravý snack alebo na prípravu lahodnej čajovej zmesi. 

Ako jablká skladovať

Plody jabĺk určených na skladovanie musia byť zdravé a nepoškodené. Akékoľvek narušenie plodu býva vstupnou bránou pre rôzne infekcie a ľahko sa nakazia aj zdravé plody. Preto ich treba pred samotným uskladnením vytriediť. Fyzicky poškodené plody a tiež tie, čo sú napadnuté škodcami, treba ihneď zlikvidovať alebo použiť na okamžitú konzumáciu (do koláčov, na muštovanie, zakvasenie a pod.) Plody neuskladňujeme vlhké ani mokré. Suché a čisté musia byť aj debničky, ktoré označíme podľa odrôd (jablká odrody navzájom nemiešame). Skladovacie priestory pravidelne vetráme a plody kontrolujeme. 

Vďaka jablkám si môžeme dopriať vitamíny po celý rok, a to aj v čase vegetačného pokoja.